Startside

Målsetninger
Metode
Oppgaver
Kilder og linker

Faktadel:

Innledning
Historie
Geologi
Gruvedrift
Malm
Trekull
Transport
Arbeidere
Jernverk
Moderne jernverk

E-post
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jernutvinning i Norge

Sist oppdatert: 22.11.2010

"Som Norge har sit Kongsberg, hvor Sølvet flyder i de rigeste Strømme, saa har det sit Arendal, i hvis Jerngruber de fleste Norges Værker have hentet deres rigeste og bedste Jernmalmer"
Jacob Aall, 1833

Bakgrunn

"Gullalderen" for jernutvinning i Norge begynte på 1500-tallet og vàrte til midten av 1800-tallet. Riktignok hadde de utvunnet jern i Norge helt siden 300 år f. Kr., men det var først da masovnen og bergmalmen ble tatt i bruk, at framstilling av jern skjøt fart. Jernet hadde en svært viktig betydning, og la grunnlaget for en moderne industri og et moderne samfunn. I nyere tid, har vi tatt ut store mengder jernmalm fra Sør-Varanger  og Rana gruver.

Historieskrivere har nesten helt glemt denne viktige epoken for jernutvinning i Norge. Hele 70% av jernmalmen kom fra Arendalsfeltet i denne perioden. Til sammenligning var jernet fra Arendalsfeltet mer verdt enn alt sølvet fra Kongsberg gruver og kobberkisen fra Røros tilsammen. I Aschehoug og Gyldendals "Store Norske leksikon", som er på 12 store bind, står det kun en setning om framstilling av jern fra Arendalsfeltet: "1574: Erik Munch fikk kongelig bevilling til opprettelse av et jernverk".

Fordi denne viktige epoken i norsk jernindustri er lite kjent, vil jeg ta utgangspunkt i Arendalsfeltet og virksomheten rundt. Næs jernverk var det eneste norke jernverket som ikke ble nedlagt på slutten av 1800-tallet; - det ble først nedlagt i 1959. Næs jernverk er derfor et levende museum fordi alt står urørt den dag i dag. Flere av arbeiderne på dette jernverket lever fortsatt, og de kan fortelle hvordan arbeidet ble utført ved enkle midler.

Fortsettelse: Historie

Støping av vedovner

Figur 1: Råjernet rant ut av bunnen av masovnen, og jernet ble ledet ned i former lagd i sand. Slik ble ovnssider støpt (vedovner)
Figur 2: Denne ovnssiden (1668) fra Næs jernverk finnes på den nye 1000-lappen
Figur 3: Empireovn fra slutten av 1700-tallet. Først ble det lagd utskjærte treformer som ble presset med i egnet sand. I denne sandformen ledet de flytende råjern.

.

..