Startside

Målsetninger
Metode
Oppgaver
Kilder og linker

Faktadel:

Innledning
Historie
Geologi
Gruvedrift
Malm
Trekull
Transport
Arbeidere
Jernverk
Moderne jernverk

E-post
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jernutvinning i Norge

Arbeidere

De fleste arbeiderne ved jernverkene var svært dyktige fagarbeidere.

Innhold

Gruvearbeidere
Jernverksarbeidere
Pliktarbeidere

Gruvearbeidere (bergbrytere)


Vi kan regne med at ca 400 årsverk var knyttet til Arendalsgruvene på 1760-70 tallet. Ved gruvene kunne antall arbeidere variere fra 4-5 til 30-40, alt etter størrelse og aktivitetsnivå. En del var innvandrere fra andre gruvenasjoner, spesielt Tyskland og Sverige; eller de kunne komme fra andre gruvedistrikter i Norge, f.eks. Kongsberg og Modum. Da Kongsberg sølvverk ble nedlagt for en periode på begynnelsen av 1800-tallet kom det mange erfarne arbeidere derfra til Arendalsområdet.

Mesteparten av arbeidsstokken ble rekruttert fra lokalmiljøet rundt gruvene. I de typiske gruveområdene gikk arbeidet i arv fra far til sønn. Også kvinner og barn deltok. I kirkebøkene kan vi lese om unggutter som har omkommet ved fall i gruvene.

Livet ved gruvene var på ingen måte idyllisk. Arbeidsdagen var preget av farer og hardt slit, men å være ansatt som gruvearbeider ga også en viss trygghet. I vanskelige tider ved f.eks sykdom eller i nødsår, kunne man regne med hjelp fra jernverket. Noen hadde også egne trygdeordninger.

Ulykker.
Arbeidet i gruvene var farlig og det skjedde mange ulykker. Det vanligste var fallulykker, men det hendte også at ulykker skjedde ved en arbeider gikk ned i stigen med kruttbøtta i den ene hånda og fakkelen i den andre. Sykdom og røykforgiftning var ikke uvanlig.
Gruvearbeiderne hadde dårlig sikt nede i gruva siden de bare hadde oljelamper som ga et svakt lys. Dersom stigene var dårlige eller steiner var løse, var det ikke lys nok til å se slike farer.

Figur 2: Lamper som arbeidere brukte

Lønn
En liten del av lønna kunne de få i penger, men det var vanlig å betale gruvearbeiderne med varer. Ofte fikk de dårlig matvarer, noe som utløste misnøye. Det var vanlig å servere byggrynssuppe og brød til måltidene.

Jernverksarbeidere

Arbeidsstokken ved Næs jernverk:
Bedriften var preget av en stabil lokal arbeidsstokk, hvor mange familier i generasjoner har hatt sitt virke ved verket. Fagkunnskap og yrkes stolthet hørte til. Verket hadde fast skole fra 1740 av. Det fantes fra rundt 1820 egen sparekasse, samt syke- og trygdeordninger. Arbeiderne bodde på verkseide husmannsplasser med mulighet for jordbruk og fedyrhold. Det er registrert ca. 70 verksplasser ved Nes. Samfunnet rundt jernverket var svært forskjellig fra det vanlige i bygdene rundt, og i de små tettstedene eller byene. Tidlig på 1800-tallet bodde det omkring 600 mennesker på Nes.

Pliktarbeidere

Bøndene ble ofte pålagt pliktarbeid både fra gruveeierne og jernverkseierne, men de fikk betaling for arbeidet.

Gruvene
Bøndene som bodde ved gruvene, ble pålagt å skaffe tilveie ved til fyrsetting i gruvene, og sørge for transporten av jernmalmen fra gruva til en oppsamlingsplass. De fikk også andre nødvendige transportoppgaver.

Til fyrsetting gikk enorme mengder ved. Bøndene måtte felle trær i skogen og frakte dette som ved til gruvene. Etter hvert forsvant skogen rundt gruveområdene og veden måtte fraktes over større avstander.

Jernverkene
Jernverkene trengte trekull til å smelte jernmalmen og jernet. Ved ga ikke høy nok temperatur til smelteprosessen, derfor måtte veden brennes i miler for å få trekull. 

Bønder som hadde gårder rundt et jernverk, ble pålagt å produsere trekull ved milebrenning. Ved Næs jernverk måtte alle bønder i en sirkel på 40 km fra jernverket, delta i trekullproduksjonen. Jernverket hadde en sirkumferens på 40 km. - Næs jernverk forbrukte 120 dagsverk trekull hver dag.
 

 

.
..