Startside

Målsetninger
Metode
Oppgaver
Kilder og linker

Faktadel:

Innledning
Historie
Geologi
Gruvedrift
Malm
Trekull
Transport
Arbeidere
Jernverk
Moderne jernverk

E-post
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jernutvinning i Norge

Oppgaver

Innhold

Dataoppgaver
Praktiske oppgaver
Fagoppgaver
Alternative oppgaver

Dataoppgaver

Figur 1

Fasit på følgende oppgaver 1-3: Trykk på oppgave 1 og skriv inn "fasit" i adressefeltet på internettleseren. Fasit for oppgave 1 blir da:

"oppgave1fasit.htm"
Dette er gjort for at fasiten skal være mindre tilgjengelig for elevene.

A. Dataoppgave 1 om arbeidere

Trykk opp  oppgave 1  og gi denne til elevene. Alternativ oppgave: Alt A.
Elevene skal utfra "faktadelen" finne svar på oppgavene. De kan enten skrive svarene på et ark eller skrive inn på en tekstbehandler. De kan jobbe to og to eller i smågruppene på fire. Læreren kan senere lese opp svarene og gruppene kan rette oppgavene for hverandre.
 

B. Dataoppgave 2 om jernverk

Trykk opp  oppgave 2  og gi denne til elevene. Alternativ oppgave: Alt B.
Elevene skal utfra "faktadelen" finne svar på oppgavene. De kan enten skrive svarene på et ark eller skrive inn på en tekstbehandler. De kan jobbe to og to eller i smågruppene på fire. Læreren kan senere lese opp svarene og gruppene kan rette oppgavene for hverandre
 

C. Dataoppgave 3 om gruvedrift og malm

Trykk opp  oppgave 3  og gi denne til elevene. Alternativ oppgave: Alt C.
Elevene skal utfra "faktadelen" finne svar på oppgavene. De kan enten skrive svarene på et ark eller skrive inn på en tekstbehandler. De kan jobbe to og to eller i smågruppene på fire. Læreren kan senere lese opp svarene og gruppene kan rette oppgavene for hverandre.
 

D. Dataoppgave 4 om arbeidet på et jernverk

En gruppe går inn på Kilder og linker og finner fram til eksterne linken til Næs jern verk. De skal finne ut hvordan det er å være arbeider ved et jernverk, og deretter skal de legge dette fram for storgruppen.
 

E. Dataoppgave 5: Legge fram faktastoff for klassen.

En gruppe kan sette seg inn i en faktaside og legge dette fram for klassen eller storgruppen.
 

Praktiske oppgaver

A. Fyrsetting

Mål: Oppleve hvordan fyrsetting virker i praksis.

Figur 2: Elever banker løs stein etter fyrsetting.

Elevene tar med seg en vedkubbe fra hjemmet. Læreren finner et egnet sted for å fyre rundt en stor stein eller et fjell. (Brannvesenet må kontaktes mellom 15.april - 15. september). Om morgenen er elevene er med på å legge veden på plass. Det må fyres kraftig i minst 3 timer. En voksen må passe på bålet.

Natursti og grilling
Mens bålet brenner, kan elevene være med på en natursti. Når de kommer tilbake, kan de grille rundt fyrsettingen. Dersom mange elever deltar, må flere grillbål tennes.

Når bålet er i ferd med å brenne ut, bør fjellet/steinen sprekke opp. Elevene kan banke på fjellet med en hammer (bruk beskyttelsesbriller), men da bør en nok helle vann på først slik at steinen ikke er så varm. De brukte ikke vann i gamledager.
 

B. Natursti

Mål: Bevegelse (gymnastikk) og kunnskapsspørsmål

Lag en lang løype på stier gjennom skogen. Løypa merkes med kreppapir eller oppklipte plastposer. Skriv ut denne naturstien og klipp opp en og en post. Lim hver post på papp. Dersom det er fare for nedbør, bør postene puttes inn i en plastlomme. Lag gjerne flere poster selv.
 

C. Gruvemat

Mål: Kjennskap til mat (heimkunnskap) som arbeiderne i gruvene og på jernverket spiste. 

 Arbeiderne fikk servert suppe laget på byggryn med lokale urter og grønnsaker, som kvann. Her kan vi jukse litt og lage en grønnsaksuppe med litt byggryn. De fikk også noe brød til.
Kok oppskjærte grønnsaker i litt vann og tilsett litt buljong.
 

D. Steinsamling

Mål: Bli kjent med noen av de vanligste steinsortene våre. 

Hva er mineraler og hva er bergarter? Prøv å finne granitt, gneis, kvarts, glimmer og feltspat. Kan noen finne rustbrunt vann i naturen? -Dette er ofte jern. Steinsamlingen kan bli en del av en utstilling.
 

E. Lage dagbok

Fra hver dag bør elevene skrive dagbok som dette arkene inn i en "Gruveperm". Denne permen kan enkelt lages med splittbindels. Faktaark kan kopieres ut fra "Faktadelen" og settes inn i gruveboka.

Fagoppgaver

A. Gruveganger

Skriv ut oppgave 4. Her kan elevene finne navnene på gruvegangene.
 

B. Matematikk

Prøv å løse matematikkoppgavene om gruvespørsmål. Skriv ut oppgave 5.

Alternative oppgaver

Alt A. om arbeidere

Elevene leser om arbeidere i faktadelen og legger dette fram for klassen/storgruppen. Etterpå kan elevene svare på oppgave 1.

Alt B. om jernverk

Elevene leser om jernverk i faktadelen og legger dette fram for klassen/storgruppen. Etterpå kan elevene svare på oppgave 2.

Alt C. om gruvedrift

Elevene leser om gruvedrift og malm i faktadelen og legger dette fram for klassen/storgruppen. Etterpå kan elevene svare på oppgave 3.

.

..