Botanikk.no
E-mail .
Oversikt over spesielle botaniske steder
 Sted: Tjeldstø
Kommune: Øygarden
Fylke: Hordaland
Den virituella floraen

Botanikk-nett

Blyttia (Botanisk tidsskrift)

Norsk botanisk forrening  NBF

 

Øygarden, nord for Sotra ved Bergen.


Øygarden, søndag 21. juni 1998. 

Femten deltagere møtte klokka 9.30 på rasteplassen rett nord for Svelgen-sundet bru på Øygard sida. Lokal guide var Stig Guntveit som skulle vise oss noen nye funn bl.a. av havburkne (Asplenium marinum) og hjortetunge (A. scolopendrium).
Vi startet turen til fots på Turøyna hvor vi så på den minst marine forekomsten av A. marinum, ca. 30-40 m o.h. Andre stopp var på Storskori der vi så på ytterligere to forekomster av A. marinum, hvorav den ene var ganske stor. Fra Storskori kjørte vi videre nordover til Rong kai. Herfra gikk turen videre med båt. Vi hadde et stopp på Herdla halvøya for å se på en forekomst av østersurt (Mertensia maritima) som stod i full blomst. Turen fortsatte nordover, forbi Tjeldstø og Stura og fra Ådneset vestover gjennom Kvernhusosen og Hattesundet til Nautnes. Underveis stoppet vi for å beundre en stor og flott forekomst av A. scolopendrium.
Fra Nautnes gikk turen sørover igjen. På Rossøyni fikk vi se A. marinum og A. scolopendrium på en og samme lokalitet under en stor berghammer. Fra Rossøyni krysset vi over til Skogsøyni. Enorme krefter har skapt dette storslåtte klippe-landskapet; her var høye, bratte klipper og svære fjellhyller. Stig tok oss med til området hvor tre arkitektstudenter ble tatt av brått sjø i  september 1996. En stor stein med navn til ofrene minnet om denne tragiske hendinga for to år siden.
Båtturen fortsatte videre sørover i ytterste ”havleiet” med lette bølger. Sør for Blomvåg stod strandkål (Crambe maritima). Ved Rong kai gikk vi i land igjen. Siste stopp for dagen var på Ono. Her så vi på en stor bestand av skjoldblad (Hydrocotyle vulgaris). Av andre arter vi fant her kan nevnes rustsivaks (Blysmus rufus) og havsivaks (Schoenoplectus maritimus).
Været var upåklagelig denne dagen: delvis skyet, forholdsvis varmt og nesten vindstille. Slike dager som man i løpet av året kan telle på en hånd på disse kanter. Kl. 22.00 var vi tilbake i Bergen etter en lang, men uforglemmelig dag. 

Aukje Hof